Eiswein 2009

I december 2009 faldt temperaturen markant og det betød, at der kunne høstes Eiswein hos mange af de producenter, der havde ladet druerne hænge for at producere denne særlige specialitet.

Eiswein fremstilles af druer med samme modningsgrad som Beerenauslese. De høstes ved håndkraft i frossen tilstand (mindst -7º C) og presses ligeledes i frossen tilstand. Resultatet er en utrolig koncentreret vin, med meget stor holdbarhed. Selvfølgeligt er det også vine, der på grund af den store risiko og det store arbejde er tilsvarende dyre. Det er selvfølgeligt først og fremmest de hvide druer, der anvendes til Eiswein, men enkelte producenter anvender også Spätburgunder, Lemberger eller andre røde druer.

På grund af druerne høje kvalitet i 2009 indeholder årets høst særlig meget sukker (og ekstrakt), hvilket afspejler sig i de høje Oechslegrader. I Rheingau lykkedes det således Weingut Spreitzer i Oestrich at høste en Riesling med 260 grader Oechsle og hos naboerne i Oestrich-Winkel på Weingut Schönleber-Blümlein kunne man måle 265 grader. Mængderne er som altid ganske små - typisk ligger de på mellem 100 og 200 liter. Til de størest producenter hører Weingut Frey i Essingen og Weingut Braun i Meckenheim med hver ca. 500 liter. De overgås dog af Ruppertsberger Winzerverein i Hoheburg med 3.500 liter (alle de nævnte er fra Pfalz).

Kilde: Liste med Eiswein-producenter (pdf), Se også: Eiswein 2004

opdateret den 07. januar 2010