Spargel = Asparges

spargel-alt.jpg (31757 byte)Kogte, friske asparges med smør og skinke er noget af de bedste man kan få. Allerbedst sammen med en god tysk hvidvin. Og der er heldigvis et stort udvalg af tyske vine, der kan matche denne enkle og delikate ret: (halv)tør Riesling eller Weissburgunder og findes der en klassisk aspargesvin, så prøv en Silvaner.

Skal det absolut ikke være tysk vin, så har Alsace området gode vine. Vinvalget afhænger dog en del af, hvilket tilbehør og hvilken dressing eller sauce der serveres til asparges. En god regel er også at vælge vin fra det område asparges kommer fra.

Aparges - hvordan

Asparges skal være friske, men kan dog fryses, allerbedst når de er skrællet og ikke kogte. De friske asparges skal være sprøde og saftige. Aspargessaisonen går i Tyskland fra ca. midt i april og traditionelt til Johannitag, den 24. juni. Tyske asparges er typisk af meget høj kvalitet med særlig god smag. Prisen ligger i begyndelsen af sæsonen på ca. 70 kr. per kilo og falder herefter til omrking 35-40 kr.
Hvide asparges er bedst når de er forholdsvi tykke - ca. 1½ - 2 cm i diameter. De skrælles fra hovedet og ned. Jo længere nede jo mere skal der tages af. Den nederste ende skæres fra og kasseres. Grønne, tynde asparges behøver ikke at blive skrællet, evt. kun den nederste trediedel.
Hvide asparges koges i vand tilsat salt, sukker og gerne lidt citronsaft i ca. 15 minutter, de grønne ca. 10 minutter.
Serveres gerne med smør, sauce hollandaise, pesto eller en god olivenolie. Dertil kan endvidere med fordel serveres rejer, kogt eller røget skinke og nye kartofler.

Hvide, violette og grønne

Hvid asparges gror under jorden og beholder derfor sin hvide farve. Violette hoveder skyldes, at disse har gennembrudt jordoverfladen. Grøn asparges gror over jorden og modtager farve og den kraftige smag gennem solens stråler.

 

opdateret den 28. april 2007