Bøger om mad

Bøger om mad med kort kommentar og bedømmmelse.

Bøgerne er et udpluk af mit bibliotek og der er sikkert bøger imellem, der ikke længere kan købes. 

Flere vinbøger på dansk og om tyske vine, vinguider og tidsskrifter samt anmeldelser af madbøger. Se også biblioteket.

Opdateret den 29. november 2008.  
Snyd ikke dig selv!
Meget god & læseværdig.
God bog, kan anbefales.
Tja, ikke noget særligt.
Spild af tid - æv!
 Bent Christensen. Gastronomien i Danmark. Lindhardt og Ringhof, 2008, 288 s., indbundet, stort format, 600 Kr.
Bent Christensen er udgiver og redaktør af Den danske spiseguide, der er udkommet årligt siden 1978 og har derfor fulgt udviklingen i dansk gastronomi igennem de seneste 30 år meget tæt og med stor indsigt og engagement. Bogen følger denne udvikling nærmest som en scrapbog, hvor hvert årti skildres gennem udvalgte spisekort fra forskellige restauranter. I den ledsagende tekst følger vi udviklingen af mad(kultur) især på restaurantsiden og en række kokke, hvoraf mange har præget billedet fra 70’erne til i dag.
Det er en spændende rejse, vi får lov til at følge, fra de første tv-kokke (Conrad og Aksel) etniske restauranters indtog i 60’erne over det første madtidsskrift (Mad & Gæster) i 70’erne til 80’erne, hvor vand bliver en mærkevare og 90’erne, hvor Slow Food bliver modtrækket mod amerikansk inspireret fast food til nutiden, hvor Det Ny Nordiske Køkken spås en stor og international fremtid. I tilbageblikket er det er iøjnefaldende, at mange kokke og restauranter, der var kendte for 20-30 år siden stadig hører til toppen i dag. Det fremgår ligeledes af det afsluttende kapitel, der indeholder CV’er for de mest kendte kokke.
Bogens undertitel er ”Historien om de største kokke og de bedste restauranter” og det er både bogens styrke og svaghed. Er man tilfreds med at følge kokke og restauranter igennem de seneste årtier, er det en god bog, men ønsker man – som jeg – lidt mere om samspillet mellem gastronomi og samfundsudviklingen, så bliver man skuffet.  Bogens styrke er de mange gode og flotte fotos og illustrationer, men for en bog til 600 kr. savner jeg et klarere design. (nov. 2008)

Christian Bind & Hans-Ruprecht Leiß.

Friskfanget/Fangfrisch (2003)
Feder und Schnabel/Fjer og næb (2006)
Zart und wild/Vildt og sart (2003)
allle 80 sider, illustreret, dansk-tysk tekst, indbundet, format 24 x 29 cm, pris i Tyskland: 19,95 €, Delius Verlag.
Alene ideen fortjener anerkendelse: en af Danmarks bedste kokke og en af Tysklands bedste tegnere udgiver i fællesskab en kogebog på dansk og tysk. Det er godt tænkt og i dette tilfælde også rigtig godt udført.
Retterne er tydeligvis gennemprøvede, men de allerfleste er næppe egnet for begynderen, men kræver noget mere erfaring, tid og planlægning. Bogen med de mange finurlige tegninger kræver ligeledes tid og ro til fordybelse og er nok bedst som inspirations- og opslagsbog.
Således forekommer de afsluttende sider med plads til noter noget overflødigt, for der er næppe nogen, der selv vil skrive i disse pæne bøger. De to første bind i serien indeholder forslag til vine til retterne - en god idé. Dog må vi fra disse sider ærgre os over, at Christian Bind tilsyneladende går uden om de tyske vine (er det et hul i stjernekokkens uddannelse?), til gengæld er det glædeligt, at der er så stor fokus på hvide vine i det hele taget.
Bøgerne er oplagt som gaver og prissat meget moderat.

Hans-Ruprecht Leiß er født i Husum og lever og arbejder i dag i Flensborg.

Christian Bind er bogstaveligt opvokset med fransk mad og nok mest kendt som køkkenchef på Fakkelgaarden, hvor han førte restauranten frem som en af Danmarks bedste. Han er stoppet der i 2006 og har en klausul i sin kontrakt, der ikke tillader ham at beskæftige sig med mad i området indtil 1. februar 2007. Han har givet udtryk for, at han og familien helst bliver i området - det glæder os, der bor i det sønderjyske.

Kazuko Masue & Tokoko Yamada. Aschehougs bog om Franske oste. Aschehoug, 2006, 288 sider, softcover, 249 kr.

Mere end 350 oste - ordnet alfabetisk - det er hvad denne opslagsbog om franske oste kan byde på. Ostene er samlet efter type og der gives for hver ost oplysninger om produktionssted, -metoder, udseende, lugt og smag, dertil kommer fotos og kort samt en oversigt med bl.a. forslag om passende vine. Det hele suppleres med nyttige teksbokse med baggrundsoplysninger, indeks og ordliste og en god indledning til fransk ost.
Selvom det nok vil være svært at opdrive de fleste oste i Danmark er det en fremragende opslagsbog for den, der virkeligt har interesse i ost fra det land, der kan byde på de mest spændende oste i verden. Det, der tiltaler mig er bogens systematiske opbygninge og at det lykkes på meget lidt plads at give mange oplysninger suppleret med godt billedmateriale.

Bent Christensen, Thomas Rode Andersen,Tom Uldall & Claes Bech-Poulsen. Tre stjerner. Aschehoug, august 2006, 352 sider, indbundet, stort format, 600 kr.

Besøg alle restauranter i Frankrig, Spanien og England, der har fået tre stjerner i Guide Michelin, beskriv dine oplevelser og få en af verdens bedste madfotografer til at tage billeder. Det er ganske kort opskriften bag denne vellykkede, danske bog.
Det er tankevækkende, at ideen til denn bog ikke kommer fra Frankrig eller Spanien, men at det er fire danskere, der har fundet samme på denne kulinariske rejse til de 34 stjernerestauranter, hvoraf den største del ligger i Frankrig.
Maden og vinene er i centrum, men vi får også noget at vide om stemningern, indretningen og selvfølgeligt personerne bag restauranterne, deres baggrund og deres tilgang til mad.
På mange måder er det en billedbog, idet forholdet mellem tekstsider og fotosider er omkring 1:2 og selvfølgeligt er en bog om verdens bedste restauranter i sig selv et udstyrsstykke i stort format, trykt på papir i høj kvalitet og med et tiltalende design. Ingen tvivl om, at vi er mange, der gerne ville have været med på denne gastronomiske tour de force og trods de fremragende fotos og de fine beskrivelser, så skal mad og vin naturligt nok smages, for at man får den fulde oplevelse.
Når vi her ikke giver de maksimale point til bogen skyldes det, at forfatterne for det meste nøjes med at beskrive deres oplevelser. Det er forholdsvist sjældent, at vi får lov til at få et indblik i deres vurderinger. Det ville have tilført bogen en yderligere dimension, hvis disse vurderinger havde fået lov til at fylde lidt mere, selvom man godt kan have forståelse for, at det kunne virke arrogant at bedømme restauranter, der af andre har fået tre stjerner. Men vurderingerne har jo været der, fremgår det bl.a. af en artikel om Thomas Rode Andersen (JydskeVestkysten, 2. september 2006), der heri bl.a. udtaler: "Det er ikke alle, der fortjener de stjerner, de får." Det ville vi gerne have hørt mere om.

Rasmus Kjær, Søren Frank, Jes Buusmann, Tapas & Sherry. gennemillustreret i farver & sort/hvid, inb., 216 sider, 299 kr., Aschehoug, maj 2006.
Ikke så meget en koge-/vinbog, som en beskrivelse af et kulturfænomen i tidens trend.
Søren Franks beskrivelse af både Tapas og Sherry er inspirerende og det er tydeligt, at han her skriver om et emne, der ligger ham på hjertet. Personligt må jeg indrømme, at jeg er solgt... jeg har stort set pakket kufferten på vej til San Sebastian. Det eneste, der irriterede mig lidt var, at Søren Frank beskriver en lang række tapasbarer i Spanien, og nævner tapasmiljøet i København, men ikke nævner navne - en aktuel liste over gode tapasbarer - gerne på nettet havde været et godt supplement til bogen.
Rasmus Kjær fra Restaurant Extra beskriver i bogen sine udgaver af både klassiske og moderne tapas - her er en masse enkle og gode opskrifter man kan følge, men også eksempler på komplicerede retter, man nok bedre spiser på restaurant. 

Jes Buusmanns fotos er med til at gøre bogen levende og for mig er de (næsten) lige så vigtige som opskrifterne. 
Bør nydes i selskab med et godt glas Sherry. (maj 2006)

Thomas Carlsson, Jan Emzén, Gunnar Nydrén, Jonas Klevhag og Andes Nilsson. Hvid spiritus. 144 sider, gennemillustreret i farver, inb. med smudsomslag, 129,- kr., Aschehoug.

Kanonflot kogebog med "drinks og retter du aldrig vil glemme". Her er retter og drinks med vodka, kryddersnaps, gin, rom, grappa, anis, sake m.v. Originelt og grafisk flot serveret til en meget fornuftig pris. En oplagt gaveidé!

Kristiane Müller-Urban & Horst Baerenz-Cao. Rezepte mit Riesling. 144 Seiten, Pappband mit zahlreichen Farbillustrationen, €12,80.
En lille, fornøjelig bog med masser af originelle opskrifter, der alle har Riesling som væsentlig ingrediens. De fleste retter er lette eller middelsvære og typiske egnsretter fra Rheingau, eksempelvis: Beschwipste Hühnersuppe, Goldtaler mit Braten und Preiselbeer-Meerrettich og Gebratener Zander mit Weinschaumsoße. 

Personligt havde jeg hellere set fotos af retterne end de noget platte tegninger som illustration. 

Udo Pini. Das Gourmet-Handbuch. Könemann, 2000. Gennemgående illustreret i farver og indbundet, 16,95 Euro.
Forlaget Könemann er kendt for at udgive gode og prismæssigt meget attraktive bøger. Denne bog er ingen undtagelse. Forfatteren har på 1056 sider samlet en utrolig mængde viden om mad og drikke, der præsenteres i alfabetisk form. De enkelte artikler fylder fra en halv spalte til flere sider, og det er således ikke mængden af opslagsord, men grundige informationer, der fornuftig nok bliver satset på. Bogens eneste ulempe er nok, at den indtil videre kun findes på tysk.

Køb Das Gourmet-Handbuch hos amazon.de.

Camilla Plum. Mors mad - året rundt. Politiken, 2001, set på tilbud til ca. kr. 50, 472 sider.
1,5 kg opskrifter, fotos: bogen er opdelt i kapitler, der svarer til årets måneder og hver indeholder opskrifter, der netop passer særlig godt til årstiden. De danske råvarer står i forgrunden, men er tilsat international inspiration.
Ingredienser. Könemann, 2000, ca. kr. 100, 384 sider.
Bogen minder om Madvarer fra A-Z, men indeholder i modsætning til denne fotos i stedet for tegninger og kun meget korte tekster. Fotografierne muliggør, at man selv kan se, hvad der er karakteristisk for fx forskellige typer ris - det findes der således et helt opslag om på side 168-69 med 18 forskellige typer.
Den store bog om kanapeer og snacks. Könemann, 2000, ca. kr. 100, 304 sider.
Bog i stort format med bl.a. snacks og fingermad, planlægning og indkøb, antipasto, kanapeer, en smag af Indien, appetizere fra Østen, tapas og meze, tex-mex m.v.
Bogen er fyldt med masser af gode illustrationer og klare opskrifter med angivelse af sværhedsgrad.
James Peterson. Gastronomisk grundbog. Könemann, 2000, ca. kr. 100.
Bogen er en problemløser i køkkenet: Hvordan udskærer man fx en kylling? Svaret findes på side 151-53 med en masse illustrative fotos, der gør det muligt at gøre det rigtig.
På tilsvarende vis giver Peterson anvisninger på, hvordan man tilbereder en pureret grøntsagssuppe, pocherer et mørt stykke kød, tilbereder blæksprutter, afskaller østers, udbener en hel, rund fisk ..."
Meget anvendelig bog, bør ikke mangle i noget køkken!
Ryuichi Yoshii. Sushi. Aschehoug, 1999.
Meget flot og fornuftig bog om tilberedningen af sushi. Personligt synes jeg det på trods af de meget gode og illustrative fotoserier stadig er meget svært at gøre Yoshii kunsten efter.
Madvarer fra A-Z. Könemann, 2000, ca. kr. 50,-.
Bogen er en opslagsbog med korte oplysninger om mere end 1.000 ingredienser. Dertil nogle fine tegninger, der hjælper identifikationen. Et tilfældigt eksempel: "Sojabønnespirer er klare at spise efter at have spiret i nogle dage. De er mere nærende og velsmagende end mungbønnespirer. Man spiser dem let kogte eller rå. De anvende ofte som ingrediens i vietnamesiske forårsruller."
Ingredienserne er opdelt i grupper: grøntsager, frugter, nødder og frø, svampe, tang (!), kornprodukter, krydderier, fisk, kød etc. Hvert kapitel indledes med en oversigt med korte oplysninger vedr. indkøb, tilberedning, opbevaring o.l.