Sekt er tysk
mousserende vin. Personligt synes jeg, at der herhjemme bliver drukket alt for
lidt mousserende vin, selvom den udmærkede spanske cava har vist, at det er et
produkt, der bestemt falder i danskernes smag. Men det er stadig mest ved
festlige lejligheder, at man "lader proppen springe". Men prøv også
at åbne en flaske sekt til frokost eller som ledsager til sushi og andre
fiskeretter! Ja i det hele taget er der altid en god anledning til at nyde
sektens perlende friskhed.
På denne side følger et par gode råd omkring sekt og hvordan man får mest ud
af bekendtskabet. Kommentarer modtages
gerne.
Hvordan kommer boblerne i flasken?De eftertragtede bobler opstår, når vinen gærer for
anden gang. Men for at sætte gæringen igang er det nødvendigt at
tilføre sukker og gær til vinen. TemperaturSekt bør serveres kold - lidt afhængig af kvalitet og type, men hellere lidt for kold - den bliver jo rimelig hurtigt (for) varm. Køleskabskold er derfor fint og skal det gå hurtigt vil jeg ikke være bleg for at anbefale 30 minutter i fryseren, selvom eksperter mener, at smagen tager skade. |
Sødmegrader
|
Det er måske spektakulert at lade proppen springe. Men udover,
at det kan være farligt for gæsterne, så er det bedst for sekten, at åbne
flasken nænsomt og medmindre du er interesset i et skumbad, bør du ikke ryste
flasken inden åbningen.
Sekt skal drikkes af høje slanke glas, så man kan nyde, hvordan perlerne
stiger op mod overfladen. I øvrigt er opvaskemiddel med til at nedbryde
perlerne, så det kan være en god ide at skylle glassene i varmt vand inden
serveringen.
Når du hælder, er det en god idé i første omgang blot at hælde en smule i
glasset, da det skummer meget. I anden omgang fyldes glasset op til ca. 2/3.
For sekt og andre mousserende vine gælder i princippet det samme som for vin: vurder farve og klarhed, lugt og smag.
Skulle det ikke lykkes at tømme sektflasken, kan du anvende det gamle husråd med at putte en sølvske i flaskehalsen. I Tyskland går man jo grundigt til værks og har undersøgt effektiviteten af den metode, der desværre viser sig at være virkningsløst. Det er bedre at forsegle flasken lufttæt, men da en en af de almindelige genlukspropper til vin ikke kunne modstå det tryk, der efterhånden opbygger sig i flasken, er det vigtigt, at vælge en prop, der sidder fast på flaskekraven (se eksempler nedenfor).
Mere om sekt
Vidste du, at ...
|
WinzersektMange vinbønder producerer deres egen sekt. For at få betegnelsen Winzersekt må sekten være produceret af egne vine. Winzersekt udmærker sig ved sin individualitet, hvorimod de store producenters mærker prøver at ramme flest mulige forbrugers smag. Sektproducenter - de store
|