Sekt... ikke kun til fest

Sekt er tysk mousserende vin. Personligt synes jeg, at der herhjemme bliver drukket alt for lidt mousserende vin, selvom den udmærkede spanske cava har vist, at det er et produkt, der bestemt falder i danskernes smag. Men det er stadig mest ved festlige lejligheder, at man "lader proppen springe". Men prøv også at åbne en flaske sekt til frokost eller som ledsager til sushi og andre fiskeretter! Ja i det hele taget er der altid en god anledning til at nyde sektens perlende friskhed.
På denne side følger et par gode råd omkring sekt og hvordan man får mest ud af bekendtskabet. Kommentarer modtages gerne.


Hvordan kommer boblerne i flasken?

De eftertragtede bobler opstår, når vinen gærer for anden gang. Men for at sætte gæringen igang er det nødvendigt at tilføre sukker og gær til vinen.
Gæringen foregår enten i store tanke eller - efter den traditionelle metode - i flasken. Det er i begge tilfælde vigtigt, at beholderen er tæt, så den kulsyre, der opstår ikke slipper ud, men bliver bundet i vinen. Herefter skal sekten lagre i mindst 6 måneder. Efter lagringen fjernes gæren og sekten bliver tappet på flasker. Det gennemgærede produkt indeholder ikke noget sukker og er derfor ret utilnærmeligt. Derfor tilsættes en vin-sukker blanding, den såkaldte dosage. Mængden af tilsat sukker er afgørende for karakteren af slutproduktet, jf. nedenstående tabel.

Temperatur

Sekt bør serveres kold - lidt afhængig af kvalitet og type, men hellere lidt for kold - den bliver jo rimelig hurtigt (for) varm. Køleskabskold er derfor fint og skal det gå hurtigt vil jeg ikke være bleg for at anbefale 30 minutter i fryseren, selvom eksperter mener, at smagen tager skade.

Sødmegrader

Dosage g pr. liter
Brut Natur 0 - 3
Extra Brut 0 - 6
Brut 0 - 15
Extra Trocken, Extra Sec, Extra Dry 12 - 20
Trocken, Sec, Dry 17 - 35
Halbtrocken, Demi-Sec 33 - 50
Mild, Doux + 50

 


Nyd den, et par gode rådSektglas

Det er måske spektakulert at lade proppen springe. Men udover, at det kan være farligt for gæsterne, så er det bedst for sekten, at åbne flasken nænsomt og medmindre du er interesset i et skumbad, bør du ikke ryste flasken inden åbningen.
Sekt skal drikkes af høje slanke glas, så man kan nyde, hvordan perlerne stiger op mod overfladen. I øvrigt er opvaskemiddel med til at nedbryde perlerne, så det kan være en god ide at skylle glassene i varmt vand inden serveringen.
Når du hælder, er det en god idé i første omgang blot at hælde en smule i glasset, da det skummer meget. I anden omgang fyldes glasset op til ca. 2/3.


Se, lugte og smage

For sekt og andre mousserende vine gælder i princippet det samme som for vin: vurder farve og klarhed, lugt og smag.

Skulle det ikke lykkes at tømme sektflasken, kan du anvende det gamle husråd med at putte en sølvske i flaskehalsen. I Tyskland går man jo grundigt til værks og har undersøgt effektiviteten af den metode, der desværre viser sig at være virkningsløst. Det er bedre at forsegle flasken lufttæt, men da en en af de almindelige genlukspropper til vin ikke kunne modstå det tryk, der efterhånden opbygger sig i flasken, er det vigtigt, at vælge en prop, der sidder fast på flaskekraven (se eksempler nedenfor).

sektverschluss1.jpg (15797 byte)sektverschluss2.jpg (12426 byte)

 


Mere om sekt

Vidste du, at ...

  • en flaske mousserende vin indeholder 47.000.000 bobler (sådan ca.).

  • den tyske sektskat blev indført 1902 for at medfinansiere bygningen af den kejserlige flåde.

  • ordet sekt stammer fra det latinske siccus=tør og er via det spanske secco og det engelske sack omkring 1640 blevet del af det tyske sprog.

  • det allerede efter 1. Verdenskrig i Versaille-traktaten blev forbudt Tyskland at bruge betegnelsen champagne.

 

Winzersekt

Mange vinbønder producerer deres egen sekt. For at få betegnelsen Winzersekt må sekten være produceret af egne vine. Winzersekt udmærker sig ved sin individualitet, hvorimod de store producenters mærker prøver at ramme flest mulige forbrugers smag.

Sektproducenter - de store

 

 

Opdateret den 04. august 2012